West Bay Welcome Hub

Welcome Hub Community Consultation

The community consultation was well attended in July 2018 with lots of comments from West Bay residents, visitors, local businesses - thank you to those who provided a comment. The survey to leave a comment has now closed to allow all the comments to be collated and reviewed by the project team to help shape the development of the Welcome Hub design.

What are the proposed concepts for the Welcome Hub?

The West Bay Welcome Hub will be a central, attractive, user-friendly area for everyone to enjoy. Artist Michael Pinsky is working with the project team to develop concept designs for the planned 'welcome hub' area between the George pub, the harbour and the seafood kiosks.

Taking into account the wide range of uses this space has across the week and across the year, Michael has been keen to make sure there is space for everyone, and that the surrounding businesses and open spaces are connected through this central space. The aim for this project is that this small area of ground should provide space to sit and enjoy local food with a great view, a space to share your experience with friends and family, and a space to be able to shelter from the wind.

Overview of proposed stone bench

The proposal for the ‘central hub’ area is a stone bench concept which has been designed to provide an open space in the centre to allow for uninterrupted views across the harbour and river. The bench also provides a backdrop to showcase the many motorbikes which regularly gather in West Bay whilst providing an unencumbered space for other visitors and residents to sit and eat away from traffic and protected from the wind. Each bench has a sitting area that both looks inwards and outwards so bikers can sit with a clear view of their bikes and conversations can be shared between visitors, residents and bikers. The benches aim to suggest the geological form of West Bay nestling amongst the cliffs.


A possible option would be to delineate the motorbike parking with an insert of stone replicating colours from different parts of the cliffs along the Jurassic Coast.






Smaller benches extended from planting pods could be provided around the larger bench area.




The views drawn with canopies show the space on event days when the hub area would be used for performances, markets and picnics. The canopy options are temporary and would only be used for special events during the summer.


Canopy option 1








Canopy options 2

Canopy option 3

We are keen to know your views and thoughts on the proposed stone bench, motorcycle parking, additional seating with planting and canopy option for the West Bay Welcome Hub. Your comments have been collated for the project team to influence further development of the design and help shape the final design.

Background

Developing a Welcome Hub at West Bay was part of the ‘Coastal Connections- people and places’ bid to the Coastal Communities Fund, and will receive £133,000 towards its costs from this successful bid, granted in April 2017. The remainder of the funding, around £16,000 is being provided by Dorset County Council. The project partner leading on this project is Dorset Area of Outstanding Natural Beauty.

Following the initial community consultation events held in July & August 2017 the Welcome Hub has been positively received by the community with a wide range of comments and suggestions. Both residents and visitors to West Bay highlighting a strong view to maintain seating and motorbike parking in this area, to remove the concrete blocks that are currently there and replace with attractive surfacing. A brief online forum to discuss Michael’s initial concepts earlier this year helped the team understand views on these initial concepts and influenced the addition of more softer seating, planting and canopy options.

International artist Michael Pinsky was appointed in November 2017 to shape the improvements for the West Bay Welcome Hub. To ensure that all current projects taking place in West Bay work well together and create a more cohesive feel to West Bay, Michael is also the artist working on the East Beach Access, the West Bay Cycle Access and enhancements to West Beach promenade.

What's happening next?

Following the community consultation taking place in July 2018, the community views will be collated and fed back to the team who will continue to liaise with West Dorset District Council, Bridport Town Council and Dorset County Council Highways team to incorporate feedback and further develop the concept into a more developed design.

It is planned that construction will commence in Winter 2018 for completion hopefully in Spring/Summer 2019, however, this will depend the final design and the materials used in the design.









Welcome Hub Community Consultation

The community consultation was well attended in July 2018 with lots of comments from West Bay residents, visitors, local businesses - thank you to those who provided a comment. The survey to leave a comment has now closed to allow all the comments to be collated and reviewed by the project team to help shape the development of the Welcome Hub design.

What are the proposed concepts for the Welcome Hub?

The West Bay Welcome Hub will be a central, attractive, user-friendly area for everyone to enjoy. Artist Michael Pinsky is working with the project team to develop concept designs for the planned 'welcome hub' area between the George pub, the harbour and the seafood kiosks.

Taking into account the wide range of uses this space has across the week and across the year, Michael has been keen to make sure there is space for everyone, and that the surrounding businesses and open spaces are connected through this central space. The aim for this project is that this small area of ground should provide space to sit and enjoy local food with a great view, a space to share your experience with friends and family, and a space to be able to shelter from the wind.

Overview of proposed stone bench

The proposal for the ‘central hub’ area is a stone bench concept which has been designed to provide an open space in the centre to allow for uninterrupted views across the harbour and river. The bench also provides a backdrop to showcase the many motorbikes which regularly gather in West Bay whilst providing an unencumbered space for other visitors and residents to sit and eat away from traffic and protected from the wind. Each bench has a sitting area that both looks inwards and outwards so bikers can sit with a clear view of their bikes and conversations can be shared between visitors, residents and bikers. The benches aim to suggest the geological form of West Bay nestling amongst the cliffs.


A possible option would be to delineate the motorbike parking with an insert of stone replicating colours from different parts of the cliffs along the Jurassic Coast.






Smaller benches extended from planting pods could be provided around the larger bench area.




The views drawn with canopies show the space on event days when the hub area would be used for performances, markets and picnics. The canopy options are temporary and would only be used for special events during the summer.


Canopy option 1








Canopy options 2

Canopy option 3

We are keen to know your views and thoughts on the proposed stone bench, motorcycle parking, additional seating with planting and canopy option for the West Bay Welcome Hub. Your comments have been collated for the project team to influence further development of the design and help shape the final design.

Background

Developing a Welcome Hub at West Bay was part of the ‘Coastal Connections- people and places’ bid to the Coastal Communities Fund, and will receive £133,000 towards its costs from this successful bid, granted in April 2017. The remainder of the funding, around £16,000 is being provided by Dorset County Council. The project partner leading on this project is Dorset Area of Outstanding Natural Beauty.

Following the initial community consultation events held in July & August 2017 the Welcome Hub has been positively received by the community with a wide range of comments and suggestions. Both residents and visitors to West Bay highlighting a strong view to maintain seating and motorbike parking in this area, to remove the concrete blocks that are currently there and replace with attractive surfacing. A brief online forum to discuss Michael’s initial concepts earlier this year helped the team understand views on these initial concepts and influenced the addition of more softer seating, planting and canopy options.

International artist Michael Pinsky was appointed in November 2017 to shape the improvements for the West Bay Welcome Hub. To ensure that all current projects taking place in West Bay work well together and create a more cohesive feel to West Bay, Michael is also the artist working on the East Beach Access, the West Bay Cycle Access and enhancements to West Beach promenade.

What's happening next?

Following the community consultation taking place in July 2018, the community views will be collated and fed back to the team who will continue to liaise with West Dorset District Council, Bridport Town Council and Dorset County Council Highways team to incorporate feedback and further develop the concept into a more developed design.

It is planned that construction will commence in Winter 2018 for completion hopefully in Spring/Summer 2019, however, this will depend the final design and the materials used in the design.









  • CLOSED: This survey concluded on 29th July 2018

    Welcome Hub Consultation July 2018

    The project team are keen to know your views and thoughts on the proposed stone bench, motorcycle parking, additional seating with planting and canopy options displayed on this page for the West Bay Welcome Hub.

    Have your say and leave a comment here.



    The project team are keen to know your views and thoughts on the proposed stone bench, motorcycle parking, additional seating with planting and canopy options displayed on this page for the West Bay Welcome Hub.

    Have your say and leave a comment here.



    Complete Form